Elérhetőségek

HerballonÚt a fenntartható esküvő felé

2020.01.30.

Út a fenntartható esküvő felé…

Manapság egyre nagyobb teret kap a fenntarthatóság és a zöld gondolkodásmód. Nincs ez másként az esküvőknél sem.
Természetesen mindenki nagy elvárásokat támaszt a nagy nappal kapcsolatban, hiszen azt szeretnénk, ha minden a lehető legjobban sikerülne. Amellett, hogy ez nem kis költségekkel jár, arra is gondolni kell, hogy mennyi minden veszhet kárba az ünneplés után. Ha mindent nem is tudunk később újra felhasználni és teljesen környezettudatosan eljárni, azért a következő tippek segítségével egy kicsit közelebb viszünk mindenkit a „zöld házasodás” útjához.

 1. Válassz helyszínt okosan!

  A legelső gondolat, ami felmerül minden jegyespárnál - „Hol tartsuk az esküvőnket?“

  - Válasszunk egy hozzánk közel eső helyszínt! – Ezzel is csökkentve a repülő/autó használatát, amely az elsők között jár a környezetszennyezési listán.

  -Utazzanak a vendégek együtt az esküvőre! - A vendégeknek kisebb vagy nagyobb része mindenképpen utazni fog az eseményre, de ezt akár többen, együtt is megtehetik. Hiszen kinek származik belőle hátránya, ha kicsit spórol az útiköltségen és közben a környezetre is gondol?

   
 2. Ments meg egy fát! – avagy a meghívók és egyéb papíráruk

  A globális felmelegedés és az élőhelyek pusztulásának idején ez nem csak egy jófej szlogen. Azzal, ha csökkentjük a papírfelhasználásunk mennyiségét már egy lépést tettünk a ˝zöld˝ irányába. „Kis lépés nekünk, de nagy lépés az emberiségnek”- mondanák a nagyok. És ez így igaz.

  - Válasszuk a papír újrahasznosított formáját! – Ennek a fajtának is rengeteg variációja létezik már, így tehát biztosan megtaláljuk azt, ami tökéletesen passzol az elképzeléseinkhez.

  - Gondoljunk a mennyiségre is, ne csak a minőségre! – Természetesen rengeteg információt kell átadni a vendégeknek, hogy mindenről megfelelően legyenek tájékoztatva. Ám, ha egy mód van rá, akkor próbáljuk meg a sok kis kártya helyett, egy helyen összefoglalni a szükséges tudnivalókat, ezzel is megtakarítva az egyébként felhasználandó papír nagy részét.

  - Alkoss maradandót! – Gondoljunk bátran a fából készült ültetőkre is, hiszen nem a szemétben végzik az esküvő után! Ez pedig a legfőbb indok. Különböző színekben és formákban készítjük el őket, ahogy ti szeretnétek, hogy igazi emlék válhasson belőlük!


   
 3. Az esküvő must-have pontja: a dekoráció

  - Válassz újra használhatót! -
  Ahelyett, hogy mindent megvásárolnánk egy egyszeri, ám megismételhetetlen alkalomra, válasszuk inkább a bérelhető, újra felhasználható dekorációkat. Sok cég foglalkozik olyan dekorokkal, amelyeket újra-és újra bérbe adnak, ezáltal egy tökéletes opciót nyújtva mindenkinek, aki valami szépet, és egyedit szeretne ám közben a környezetre is gondolva. Mi a Herballonnál egyénre szabott dekorációkat találunk ki, amely tükrözi a pár személyiségét és elképzeléseit. Mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb megoldásokat és azokat tovább is alakíthatja tetszése szerint. Az anyagainkat a már meglévő készletről használjuk fel és készítünk belőlük mesés kreációkat

  - Cserepes virágot asztaldíszként! – Mindannyian tudjuk, hogy a virág elengedhetetlen kelléke a nagy napnak. A vendég-illetve főasztalon is hangsúlyos szerepe van annak, hogy milyen fajtát, színűt illetve méretűt választunk, és azt hogyan prezentáljuk. Vágott virág helyett válasszunk szezonális élő virágot! Millió fajta áll rendelkezésünkre, amelyek kiváló elemei lehetnek a dekorációnknak. Akár a kaspót is egyedivé tehetjük, néhány jól irányzott mozdulattal.

  - Világítás mindenek felett! – Természetes, hogy az alap hangulatot az este során a világítás adja meg sok egyéb más mellett. Jó opció lehet a gyertya használata, mely amellett, hogy energiatakarékos, egy sokkal meghittebb atmoszférát varázsol számunkra. A repertoárunkban szerepelnek még a világító lampionok, amelyek a dimmer technika által szabályozható erősséggel adják a fényt. Ha már fénynél tartunk, akkor pedig elő a LED lámpákkal, amik szintén energiatakarékos megoldást nyújthatnak számunkra.

  - Lufik, lufik és lufik. – Mint, ahogy a nevünkben is olvashatjátok, egyik fő profilunkat a lufik jelentik. Apróságnak tűnhetnek, ám némi lufidekoráció és az egész terem átalakul. A Qualatex márka, amivel dolgozunk, a környezetre teljesen ártalmatlan, ugyanis 100 %-ban lebomló anyagról beszélünk. A színeknek pedig a képzelet sem szabhat határt, mindenki megtalálja a kedvére valót.

   
 4. Ételek és miegymás

  - Szalvéta –
  Ha van rá mód, akkor kerüljük a papírszalvétát! Válasszuk a damaszt szalvétákat. Ebben a szezonban is hódít a minimalizmus, tehát egy szépen meghajtott fehér damasztszalvéta akár egy ültetőkártyával szuper megoldásként szolgálhat mindenki számára.

  -Finom falatok- Mindenki ismeri az érzést amikor már teli a has, több nem fér belé. Ez egy szépen átmulatott éjszaka után is megesik, tehát egyértelmű, hogy a csodás menüből megmarad még jó pár falatra való. Ebben az esetben hadd javasoljam a csomagoló papírok (celofán,alufólia stb.) helyett az újrahasznosított papírból készült dobozokat. Ha esetleg nem a csomagolás lesz a megoldás, akkor rendezzünk egy morzsapartit másnapra. Ott is jó helye lehet a megmaradt ételeknek, de van erre más opció is. A maradékot akár rászorulóknak, különböző segítő központoknak is eljuttathatjuk. A lényeg az, hogy ha tudunk, akkor cselekedjünk jót!


   
 5. Ajándékozás

  A nagy napon a legnagyobb ajándék amikor mindenki összegyűlik és együtt osztoznak az újdonsült házaspár boldog pillanataiban. Természetesen minden vendégnek külön öröm, hogy meghívták őket az ünneplésre és részesei lehetnek valami csodálatosnak. Ám a párnak bizony gondolnia kell arra is, hogy hogyan hálálja meg ezt valamivel. Lássuk mik jöhetnek szóba, ha itt is a környezettudatos megoldásokat keressük:

  - Lekváros üveg: Egy jó kis hazai sosem rossz. A lekvár ugyan ehető, de nem fogják a vendégek ott helyben megkezdeni, tehát már egy tartósabb ajéndékot tarthatnak majd a kezükben. A kis befőttes üvegeket személyesebbé tehetjük az általunk készített címkékkel is.

  - Cserepes virág, vagy annak magjai: Hosszútávú meglepetés, amiből valami igazán szép fog kerekedni. Ha növényt adunk egy szép kaspóban, ha csak a növény magjait ajándékozzuk egy egyedi kis tasakban, már közelebb vagyunk egy lépéssel a természet megóvása felé. Nem mellesleg pedig, jó sokáig fognak ránk emlékezni a meghívottak.

  - Elegancia egy kis gravírral – Az utolsó tippünk a gravírozott pohár lenne, amelyet saját GRAVOLON műhelyünkben készítenek hozzáértő kollégáink a pár igényeire szabva. Mennyiség nem akadály, a minőség pedig nem kérdés! Egy szép pezsgős- vagy borospohár amely ráadásul névre is szól, szintén egy örök emlék lehet.

Remélem ez a pár tipp jó kiindulási pontként szolgál majd számotokra,de ha mégsem akkor közös momentumként ültessetek el egy fát, amellyel segítetek a környezetnek is!  Tartsatok velünk a következő bejegyzésben is, ahol egy tematikus esküvő lesz a témánk!

Orsi @ Herballon

Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Herballon - MagyarHerballon - Német